Algemeen

Tuin-ontwerp helpt u bij het realiseren van uw tuinproject.

Wat kunnen we u aanbieden?

  • Een goed doordacht tuinplan tegen gunstige voorwaarden.
  • Advies en ondersteuning bij het realiseren van het ontwerp (doe-het-zelver of tuinaannemer)

Concreet

– Een verkennend gesprek.

Aandacht voor de wensen en verwachtingen van de klant vormt de basis voor een goed ontwerp.

– Opmeten.

De tuinarchitect meet uw tuin nauwkeurig op en brengt alle bestaande constructies of blijvende objecten in kaart.

– Voorontwerp (en)

De bespreking van het voorontwerp gaat meestal door in Deinze.  Visueel materiaal en voorbeelden van bestratingsmaterialen en/of planten maken het voorontwerp concreter .
Op basis van de bespreking(en) wordt het voorontwerp aangepast en/of verder uitgewerkt.

– Beplantingsplan

Voorbeeld: Tuin-ontwerp beplantingsplan A1 – Coppens
Het volledig uitgewerkt voorontwerp vormt de basis voor  een gedetailleerd beplantingsplan.
( ingekleurd, op schaal,  botanische benamingen, aantallen van planten,  oppervlaktes van plantzones, niveauverschillen,  hoogtes van planten, keuze van bestratingsmaterialen  voor oprit, terrassen en paden, technische aandachtspunten, verlichting). Het beplantingsplan wordt  ondersteund met fotomateriaal . In overleg wordt plantenkeuze verder aangepast.

– Matenplan

Voorbeeld: Tuin-ontwerp matenplan A1 – Coppens
Een apart en  gedetailleerd matenplan ( maatlijnen ,  oppervlaktes ,  niveauverschillen)  is een uitstekend hulpmiddel om de tuin ‘uit te zetten’ , hoeveelheden van materialen te bepalen en/of te communiceren met aannemers  (offertes, instructies, … ).

– Advies bij aanleg

Doe-het-zelver en/of tuinaannemer naar keuze.

– Leveren van plantgoed

Indien gewenst kan het plantgoed thuis worden geleverd.

– Begeleiden van het planten

Indien gewenst wordt de doe-het-zelver begeleid bij het planten.

– Advies bij onderhoud

Altijd bereikbaar voor de verdere opvolging en advies bij onderhoud van de evoluerende tuin.

NIEUW: SKROLLIGHT tuinverlichting

SkrolLight is een uniek tuinverlichtingspaaltje dat in elke situatie het gewenste lichteffect creëert. Het kan gebruikt worden om een pad te verlichten, sfeerlicht te scheppen of om accenten te leggen door zijdelings te belichten of te uplighten.
Zowel de paalhouder, de spot als de spothouder zijn bijzonder flexibel.
Alle onderdelen zijn van hoogstaande kwaliteit. De productie en de assemblage resulteren in een authentiek Belgisch ontwerp.

BROCHURE HIER te bekijken. Prijzen op aanvraag.

Separator
In de Pers: Garden en Style, editie 2010 mei-juli

Boeiende confrontatie tussen organisatie en natuur

cover garden styleVan je hobby je beroep maken blijft voor veel mensen een onbereikbare droom. Niet zo voor tuinarchitect Rik Hiergens uit Zeveren, een pittoreske deelgemeente van het Oost-Vlaamse Deinze. Stap voor stap wist de man, die leraar is van opleiding, zijn interesse voor planten en tuinen uit te bouwen tot een beroepsmatige bezigheid. “Als kind had ik al een enorme honger naar alles wat met planten te maken heeft”, vertelt de man die zich pas later liet omscholen tot tuinarchitect. “Maar geen haar op mijn hoofd dacht er toen aan dat ik er ooit beroepsmatig mijn dagen zou mee vullen.”

Tweede carrière

Kinderen met aandacht voor de natuurlijke rijkdom van bloemen en planten: vandaag de dag zijn het eerder uitzonderingen geworden in onze maatschappij. Onze tuinarchitect in de kijker Rik Hiergens was zo’n uitzondering, maar koos toch voor een opleiding in het onderwijs. “Toen ik eenmaal aan de slag was als leraar, woonde ik op een kleine studio in Gent, maar voelde me opgesloten in de sterk verstedelijkte omgeving. Om aan de drukte van de stad te ontsnappen, ondernam ik lange fietstochten langs landelijke gebieden met mooie dorpen zoals De Pinte, Latem en Deurle waar de ene mooie tuin naast de andere ligt. Ik raakte meer en meer gefascineerd door de rust die een eigen tuin uitstraalt. Uiteindelijk belandde ik hier in Zeveren waar we een rustig gelegen huis op de kop konden tikken. Bij het huis hoorde een groot stuk zo goed als braakliggend terrein en dat betekende het startschot voor een tweede carrière als tuinarchitect . De 1000 m² grote tuin lag er eerder beroerd bij en ik wendde al mijn plantenkennis, vooral die van wilde planten, aan om er een mooi tuinontwerp van te maken. Op die manier kon ik alles wat ik in mijn boeken had geleerd omzetten in praktijk. Maar zelfs dan stond ik er niet bij stil dat ik er ook mijn brood mee kon verdienen. Ik had een goed betaalde job in het onderwijs en voelde me daar prima, dus waarom zou ik veranderen?”

Prachtige uitdaging

Omdat het bloed nu eenmaal kruipt waar het niet gaan kan, vormde Riks eigen tuin de opstap naar meer. “Vrienden en collega’s kwamen op bezoek en raakten onder de indruk van onze eigen tuin. Sommigen vroegen me om een tuinontwerp voor hun eigen groene plekje en van het een kwam het ander. Hoewel het in geen geval mijn bedoeling was om er dagdagelijks mee bezig te zijn, liet ik me toch overhalen. Het viel goed mee en de bijval die ik kreeg zette me aan het denken. De mensen waren blij met hun mooie tuin en ik was op mijn beurt tevreden dat mijn aanwijzingen tot een mooi tuinontwerp hadden geleid. Ik besefte dat het een prachtige uitdaging is en blijft om samen met de opdrachtgever op zoek te gaan naar de beste en mooiste manier om een tuin in te richten. Op een bepaald moment kwamen er meer en meer aanvragen op me af. Ik nam toen de beslissing om me verder in tuinontwerp te bekwamen. Je mag dan nog zo’n grote plantenkennis hebben, uiteindelijk heb je ook een gedegen opleiding nodig om alle aspecten van het beroep ‘tuinarchitect’ onder de knie te krijgen. Ik trok naar Syntra in Gent en volgde er een beroepsopleiding in avondschool om ook andere vaardigheden dan plantenkennis op te doen. Daar leerde ik verder hoe ik tuinontwerp en aanleg vanuit professionele hoek moest bekijken

Geen seriewerk

Ondertussen ben ik al 10 jaar tuinarchitect  in bijberoep, maar een volledige ‘sprong in het duister’ nam Rik niet. “Ik doe ook mijn werk in het onderwijs graag, hoewel mijn opdracht in het VTI in Kortrijk geen raakvlakken heeft met tuinontwerp of tuinarchitectuur. Ik wilde destijds geen onnodige risico’s nemen, vandaar dat ik ook mijn job in het onderwijs aanhield, zij het dat ik nu deeltijds in loopbaanonderbreking ben. Ik denk daar trouwens niet zozeer over in termen van hoofd- en bijberoep. Op de keper beschouwd ben ik iemand met twee beroepen die ik allebei even graag doe. Ik beperk me wel doelbewust tot tuinarchitect. Ik ben graag creatief bezig en teken heel graag, vandaar dat ik er altijd uitgebreid werk van maak. Ik ontwerp geen massa’s tuinen want ik wil in geen geval dat het uitdraait op seriewerk. Elke klant heeft recht op een individuele benadering en een tuinontwerp dat precies op zijn of haar maat is gesneden. Ik blijf het een beetje als een uit de hand gelopen hobby beschouwen. Ik heb daardoor een ontspannen kijk op de zaken en beschouw het niet echt als ‘werken’. In het begin werkte ik veel voor doe-het-zelvers en assisteerde dan bij de aanleg. De ‘fysieke’ begeleiding kwam er toen bijna vanzelfsprekend bij, maar vandaag is dat niet langer het geval. Ik beperk me dus tot tuinontwerp, maar hou me verder wel ter beschikking voor theoretisch advies en uitleg, bijvoorbeeld voor het geval de klant de tuin zelf wil aanleggen. Een tweede optie is dat ze zelf kiezen voor een tuinaannemer die op basis van de tuinarchitect de tuin realiseert. Ook een samenwerking met een tuinaanlegger kan perfect, maar ook dan beperkt mijn taak zich tot tuinontwerp en begeleidend advies.”

Dicht bij de natuur

Een tuinontwerp mag dan op maat van de klant zijn, wij vragen ons af of we er ‘de hand van de tuinarchitect  in kunnen herkennen.
Mensen maken inderdaad soms de opmerking dat ze een bepaalde  stijl in mijn plannen terugvinden. Normaal, denk ik, vermits iedere tuinarchitect of ontwerper klemtonen legt.
Ik werk bijvoorbeeld  graag met duidelijk  zichtbare structuren, maar  maak daarbij weinig of geen gebruik van zichtbare bouwmaterialen als afwerking, uiteraard met uitzondering van de bestrating.
In mijn tuinontwerpen ligt de klemtoon meestal op planten om model in een tuin te creëren.
‘Muurtjes’, niveauverschillen en ‘architectuur’ worden gevormd door gebruik te maken van strak uitgewerkte hagen en plantvakken.
Dat conceptuele aspect wordt aangevuld met een rijkelijke invulling van een erg natuurlijk ogende beplanting zodat er een aangenaam evenwicht ontstaat tussen concept en natuur.
Die combinatie zorgt er bovendien voor dat de weelderig ogende tuin eigenlijk erg  onderhoudsvriendelijk is en dat de tuin mooier wordt naarmate hij veroudert.

Tweespalt tussen binnen en buiten

Het gestructureerd werken met planten die toch de natuur zo dicht mogelijk benaderen wordt duidelijk geapprecieerd door de klant. “De tijd dat een tuin niet meer was dan gras met een haag eromheen, is definitief voorbij. Mensen staan in bewondering voor hun eigen groene plekje. Ze willen niet alleen een vrij strakke intekening, maar ook en vooral een onderhoudsvriendelijke tuin die complementair is aan de inrichting van het interieur. Het gaat om meer dan vormen en massa’s, je moet als het ware een ziel in de groene ruimte stoppen. Die tweespalt tussen huis en tuin is opvallend, zegt de tuinarchitect  Enerzijds ligt de klemtoon op het cleane, bijna minimalistische in de woning zelf, anderzijds verlangt men naar een romantische tuin waar gezelligheid troef is. Omgekeerd komt niet zoveel voor, hoewel ik dat persoonlijk ook als een boeiende uitdaging zie. Ik zou graag meer minimalistische ontwerpen maken met meer vorm en verhouding én sober aangekleed. Maar we werken op maat van de klant en moeten dus in het tuinontwerp  100% rekening houden met zijn of haar wens. Uiteindelijk moet niet de tuinarchitect in of met de tuin leven, maar de opdrachtgever en dat mag je nooit uit het oog verliezen.”

Verkavelingstuinen

Op grondplan zien de tuinontwerpen van Rik Hiergens er eerder strak uit, maar de invulling gebeurt zoveel mogelijk met groene elementen die dicht bij de natuur staan. “De confrontatie tussen organisatie en beplanting creëert een gevoel van een organische link met de natuur. Ik probeer een soort warmte of behaaglijkheid in de tuin te brengen. Een tuin is per definitie gemodelleerd door de tuinarchitect. Het gaat om een soort manipulatie van de natuur, maar het geheel moet wel vlot overgaan in de omgeving, zeker als het om een landelijk gelegen tuin gaat. Zachtjes overvloeien in het landschap is een belangrijk gegeven in mijn tuinontwerp, maar daar moet de tuin zich wel toe lenen. Een stadstuin of dakterras is immers iets totaal anders, dan moet je een stukje natuur op zich creëren. De steeds kleiner wordende bouwpercelen maken dat we tegenwoordig meer en meer te maken hebben met ‘verkavelingstuinen’ die in principe ook een vorm zijn van ‘stadstuinen’. Voor een tuinarchitect  is het een interessante uitdaging om op een klein oppervlak zoveel mogelijk natuur en groen te creëren. Vanuit het niets vertrekken en toch tot een mooie afgerond groen geheel komen, dat boeit me echt enorm.”

Mond-tot-mondreclame

De creaties van tuinarchitect Rik Hiergens vinden we terug bij alle lagen van de bevolking. “Aanvankelijk maakte ik vooral tuinontwerpen voor familie, vrienden, collega’s en vandaar verder naar hun vrienden en familie,… maar de jongste tijd komen daar ook andere aanvragen bij, onder meer via mijn website www.tuin-ontwerp.eu. Het klinkt wellicht wat cliché, maar in de stiel tuinarchitectuur  is mond-tot-mondreclame ongelooflijk belangrijk. Je mag nog zoveel theorie verkopen, een geslaagd tuinontwerp is de beste promotie. Mensen praten daar graag over en laten je naam vallen en zo gaat de bal aan het rollen. Vandaar ook dat we tegenwoordig niet langer alleen aan de slag zijn in de buurt. Ook van verder komen de aanvragen langzaam maar zeker binnen. Mijn cliënteel wil een degelijk en goed doordacht tuinontwerp en gaat daar verder zelf mee aan de slag of ze kijken rustig uit naar een aannemer. Dat betekent niet dat de tuinontwerpen minderwaardig zouden zijn, integendeel. Maar er wordt vaker gewerkt in fasen, vandaar dat ik als tuinarchitect daar in mijn tuinontwerp  ook terdege rekening mee hou.”

Het tuinontwerp is deel van een masterplan

Tuinarchitect Rik Hiergens heeft graag dat de tuin deel uitmaakt van een groter geheel en dat de klant daar van in de beginfase rekening mee houdt. “Bij een bestaande woning is dat natuurlijk niet vanzelfsprekend, maar wie een nieuwe woning bouwt of een grondige renovatie plant, houdt daar best rekening mee. Mensen beseffen vandaag wel dat als ze tot iets moois willen komen, ze van meet af aan een soort masterplan moeten hebben. De trend om een tuinarchitect in een heel vroeg stadium bij het bouwproces te betrekken, is wat mij betreft een zeer goede ontwikkeling. Vroeger gebeurde dat zelen of nooit, maar vandaag groeit het besef dat ook de tuin deel uitmaakt van een groter geheel. Wie op die manier werkt, kan perfect overgaan tot een uitvoering in stapjes. Ze hebben alvast een goed en doordacht tuinontwerp  en als ze tijd en geld hebben, kunnen ze een stap vooruitzetten om op termijn tot het gewenste eindresultaat te komen.”

Een tuinontwerp met een doordachte plantenkeuze

Vandaag merken we een trend om zoveel mogelijk inheemse planten te gebruiken. Hoewel de tuinarchitect  als actief lid van onder meer Natuurpunt het belang van de natuur hoog inschat, laat hij zich daar niet door leiden. “Bij de plantenkeuze moet je er rekening mee houden dat de meeste percelen tegenwoordig relatief klein zijn. Inheemse planten groeien echter fors door en worden al snel te groot voor een kleine tuin. Mensen willen dat uiteraard beperken, ook al om de buren niet op stang te jagen, maar dan moet je wel zwaar gaan snoeien en wordt het onderhoud een arbeidsintensieve bezigheid. En dat is nu precies dat ze niet willen. Ik durf het spoor van de inheemse gerust verlaten. Ik werk dan wel uitsluitend met planten en struiken die bewezen hebben dat ze ons klimaat probleemloos aankunnen, anders ben je nog verder van huis.  Groenblijvende planten zijn heel populair, maar het assortiment  planten ‘van bij ons’ is nu niet bepaald breed en diep. Als je voldoende variatie in het tuinontwerp wil brengen, kun je beter beroep doen op een doordachte selectie van zowel in- als uitheemse producten.”

Potlood en papier

Centraal in de werkkamer van de tuinarchitect staat een oerdegelijke tekentafel. Pen en potlood liggen te wachten op de hand van de meester. Rik tekent liefst op papier dat heeft zo zijn redenen. “Als ik aan het ontwerpen ben, voel ik me een worden met het plan op de tekenplank. Dat gevoel kan ik momenteel nog niet oproepen op een computerscherm. Ik heb nu wel concrete plannen om in de nabije toekomst de manueel ontworpen tekeningen digitaal over te tekenen met een CAD-programma. Ik probeer een tuinontwerp zo voordelig mogelijk te houden. De prijs varieert meestal tussen 400 en 600 euro en dat wil ik graag zo houden. Als ik alles digitaal moet overtekenen, zou me dat veel geld kosten. Dat moet ik dan doorrekenen aan de klant en dat wil ik niet. Aan de andere kant krijg ik de jongste tijd af en toe de vraag naar een 3-D ontwerp. Ik moet dus toegeven dat dit momenteel een missing link is, maar op termijn wil ik daar wel werk van maken. Echt veel vraag is daar nog niet naar, maar bij interieurontwerpen is het stilaan een vast gegeven. Als de vraag om ook het tuinontwerp op die manier voor te stellen verder stijgt, zal ik daar beslist op ingaan.”

Rik beschouwt een tuinplan overigens niet als een doel op zich. “Een goede tekening is zeer belangrijk want het geeft weer wat de klant mag verwachten. Aan de andere kant beschouw ik het evenzeer als een doorgeefluik. Het is een communicatiemiddel dat moet zorgen dat de tuinaannemer goed begrijpt wat je bedoelt en alle instructies omvat om de tuin correct aan te leggen.”

Compleet pakket

Het volledige proces om tot een tuinontwerp te komen verraadt niet meteen een van andere tuinarchitect  verschillende benadering. “Ik besteed wel veel aandacht aan de voorbereiding. Ik kom bij de klant thuis en luister uitgebreid naar wat de mensen precies willen. Ik schrijf veel op, stel veel vragen en probeer me op die manier een goed beeld te vormen van de specifieke wensen. Eenmaal ik weet wat ze willen, neem ik foto’s van de bestaande situatie, de verschillende zichten en de omgeving en ga ik alles opmeten. Dan maak ik een voorontwerp en nodig de mensen hier bij mij thuis uit om dat te bespreken. Waarom hier? Simpel, ik heb hier een uitgebreide collectie boeken, tuinontwerpen, foto’s én materialen die ze rustig kunnen bekijken. Ik kan desgewenst ook verwijzen naar bepaalde zaken in mijn eigen tuin die op die manier een soort toontuin wordt. Eenmaal de bespreking achter de rug doe ik de nodige aanpassingen en werk alles verder uit tot een definitief ontwerp. Veel hoef ik doorgaans niet aan te passen en dat komt vooral omdat ik vooraf goed luister. Meestal zit ik sterk in de goede richting en is een tweede voorontwerp niet nodig. Het definitieve ontwerp is steevast voorzien van een beplantingsplan met opgave van maten, hoogte, aantallen, plantafstanden,… De tuinarchitect  voegt er ook een overzicht bij van de technische aandachtspunten in functie van de afvoer(en), de verlichting, de aanleg van verhardingen, materiaalkeuze, afboordingen, enz. Ten slotte geef ik ook onderhoudstips en snoeirichtlijnen mee.

In de pers: online profielomschrijving tuinarchitect Rik Hiergens

Een tuinontwerp in dialoog
“Een tuinontwerp is het resultaat van een dialoog”, vertelt tuinarchitect Rik Hiergens van Tuinplan-ten. “Alles begint met het luisteren naar de de klant. Elk opdrachtgever heeft immers mbt tot een tuinontwerp  zijn eigen verhaal, zijn eigen wensen en verwachtingen, zijn eigen voorkeuren. Met dat verhaal ga ik aan de slag. De krijtlijnen liggen natuurlijk vast: de ligging, de grootte en de vorm van de tuin. Maar binnen die krijtlijnen zijn de mogelijkheden om een goed doordacht tuinontwerp te creëren grenzenloos. Een kleine stadstuin of een grote landschapstuin, een strakke tuin of een tuin in cottagestijl – creativiteit en inventiviteit leiden altijd tot een boeiend tuinontwerp.
“Zelf leg ik uiteraard ook mijn persoonlijkheid in elk ontwerp” vertelt de tuinarchitect.  “Zo hecht ik veel belang aan de verhouding binnen en buiten en streef ik altijd naar een evenwicht tussen design en respect voor de natuur. Ik teken voor elke klant de tuin van zijn dromen, maar ik hou ook rekening met praktische zaken, zoals het onderhoud en de verdere groei van de tuin. Pas als al die elementen goed zitten, toon ik mijn klanten een eerste ontwerp. Dat is altijd een heel prettig moment. Bestaat er iets mooiers dan iemands droomtuin te realiseren?”

Van tuinontwerp tot aanleg
Bent u tevreden met het tuinontwerp van tuinarchitect Rik Hiergens, dan kiest u helemaal vrij hoe u verder gaat. U kunt de tuin zelf aanleggen, u kunt een tuinaannemer van uw keuze aanstellen of u kunt verder een beroep doen op Tuinpan-ten. Rik Hiergens werkt hiervoor al jaren samen met de beste tuinaannemers van Vlaanderen.

Maar ook als u verkiest om de tuin verder in eigen beheer af te werken, kunt u altijd terecht bij de tuinarchitect voor advies.

Leverancier van planten

De keuze van de planten voor uw tuin is ontzettend belangrijk. Je moet met duizend en één dingen rekening houden: de grondsoort, de zuurtegraad, de zoninval, de omringende planten en bomen enzovoort. Zoekt u planten en bomen die weinig of geen onderhoud vereisen? Of hebt u groene vingers en werkt u met plezier enkele uurtjes in uw tuin? U kiest uw planten best doordacht en met het oog op de toekomst. De tuinarchitect  van Tuinplan-ten staat u graag met raad en daad bij, zowel voor inheemse als uitheems planten en bomen.

Enkele realisaties van tuinarchitect Rik Hiergens vindt u op www.tuinplan-ten.be.  Voor meer informatie, bel 0472 709 328.

In de pers: Garden & Place - Wienerberger / Terca

PORTRET TUINARCHITECT RIK HIERGENS BELGIË

cover garden en placeDESIGN MET RESPECT
Zeveren is een rustig gehucht van Deinze, bezuiden Gent. De aangename stilte wordt er plots doorbroken door joelende kinderen die het begin van de speeltijd aankondigen inhet dorpsschooltje Het geluid dringt door tot in de tuin van tuinarchitect Rik Hiergens Deze tuinarchitect met een late roeping bewoont het oude huis naast de school. Hier verbleven ooit de zusters van de congregatie die het schooltje hadden opgericht. Met veel respect werd de woning opgeknapt en van hoge raampartijen voorzien die de langwerpige achterliggende tuin als het ware naar binnen halen De Terca kleiklinkers die buiten prominent aanwezig zijn lopen gedeeltelijk door in de hal van de woning en illustreren de fascinatie van de tuinarchitect  om binnen en buiten met elkaar te verbinden.

TUINARCHITECTUUR  : EEN UIT DE HAND GELOPEN HOBBY
Rik Hiergens: Jk herinner me dat ik van in mijn vroegste jeugd gefascineerd was door tuinen. De mooie tuinen die op mijn weg naar school lagen, staan in mijn geheugen gegrift. Ze schonken me rust en verwondering. De reden van die verwondering heeft me steeds beziggehouden en me aangezet om op te zoek te gaan naar antwoorden.”

Toch leek de self made  tuinarchitect  niet voorbestemd om een groene carrière uit te bouwen. Hij kwam in het onderwijs terecht en alles wat met tuinen te maken had, bleef jarenlang een hobby. Toen hij zijn studio in Gent achter zich liet en zich in Zeveren kwam vestigen, vormde de verwaarloosde tuin een uitdaging van formaat. Het besluit om zelf een tuinontwerp te creëren  werd al snel genomen. Intussen had hij zich ook reeds een doorgedreven plantenkennis eigen gemaakt.

Het eigen tuinontwerp bleek al snel een schot in de roos: bezoekende vrienden en familieleden waren onder de indruk en vroegen aan de tuinarchitect in wording om ook hun tuin onder handen te nemen. Tussendoor volgde hij nog een opleiding als tuinaannemer en tuinarchitect, om ook alle praktische aspecten van het vak grondig onder de knie te krijgen. De vroegere hobby werd een deeltijdse beroepsactiviteit en wanneer hij niet voor de klas staat, is Rik Hiergens te vinden achter zijn tekentafel of met zijn voeten in de teelaarde.

EEN KUNSTMATIGE INGREEP MET NATUURLIJK RESULTAAT
,,Het ontwerpen en aanleggen van een tuin zou men kunnen beschouwen als een kunstmatige en verstorende ingreep in de natuur. Het resultaat moet er echter steeds op gericht zijn om zo snel mogelijk de link met de omringende natuur te herstellen en zo mogelijk nog te versterken.” Vanuit deze overweging zet de tuinarchitect  vooral kleine en moeilijke percelen naar zijn hand. Hierbij haalt hij het maximum uit de beschikbare oppervlakte, uit de oriëntatie en uit de omgeving.

Ordenen en structureren, letterlijk vorm geven dus, en het indelen in zones zijn daarbij belangrijk. Strakke lijnen en volumes voorziet hij graag van een wat lossere, nonchalante invulling. Daarbij steekt hij zijn voorliefde voor inheemse beplantingsschema’s niet onder stoelen of banken, Diverse bladvormen zorgen daarbij voor een speelse noot. Het eindresultaat is een tuinontwerp voor een tuin die helemaal meeleeft met de seizoenen en die ook in de winter zijn boeiende structuur behoudt. Tuinarchitect Rik Hiergens kijkt daarbij met bewondering naar grote tuinarchitecten  zoals Jacques Wirtz en de Nederlandse tuinontwerper Dick Beijer.

DE EIGEN TUIN ALS UITSTALRAAM
In zijn eigen tuin heeft tuinarchitect Rik Hiergens al zijn principes in sprekende vorm weten te verwoorden: structuur en gelaagdheid door imposante buxusbollen en vierkant gesnoeide taxusvolumes, buxus- en taxushaagjes, dubbele rijen haagbeuk, diverse acers, enkele oude appelbomen, zowel hoog- als laagstammige, Vanuit elk gezichtspunt laten oplopende volumes de tuin breder lijken dan hij is. Onder een bladerdak van leilindes werd een doorzicht op het omringende landschap gevrijwaard en ook achteraan vloeit de tuin over in de achterliggende weilanden.
De langgerekte tuin maakt halverwege een lichte bocht naar rechts, maar via de inplanting van lange wandelpaden en enkele lommerrijke terrasjes in kleiklinkers, werd de illusie van rechtlijnigheid hersteld. Het tuinontwerp bevat voldoende formele elementen die aansluiten bij de eerder statige stijl van de woning, terwijl de losse invulling her en der refereert aan het landelijke karakter van de gemeente Zeveren.
Vanuit het kantoor waar steeds klassieke muziek op de achtergrond weerklinkt, krijgen de klanten een intrigerend stukje tuin te zien met in de hoogte oplopende taxusmassieven. Deze zorgen voor een sterk ruimtelijk gevoel en nodigen uit om de rest van de tuin te ondekken.

EEN PERFECT HUWELIJK TUSSEN BAKSTEEN EN KLEIKLINKERS
Om perfect aan te sluiten bij de woning zocht de tuinarchitect  een bestratingsmateriaal dat bij de meer dan 100 jaar oude bakstenen muren paste. Dankzij de kleiklinkers van Terca kon hij de achtergevel naadloos in de tuin laten overvloeien. Om deze reden koos hij voor een kleine en donkere variant: de Terca Oud Volendam in het formaat 200x50x88 mm. Net als de gevelstenen werden de kleiklinkers in een halfsteensverband geplaatst, voor een natuurlijke en rustgevende uitstraling. Rik Hiergens maakt ook in zijn andere projecten veel gebruik van kleiklinkers. De kleine en handige klinkerformaten vormen een ideale bestrating voor tuinpaden en gezellige terrassen. Kleiklinkers zijn heel dankbaar voor tuinen met niveauverschillen en ideaar voor de realisatie van trappen en afboordingen. Ze zijn bijzonder polyvalent, karaktervol en toch licht” qua vorm en uitzicht. Grote terrastegels worden te vaak verkeerd gebruikt.

Rik Hiergens houdt van een natuurlijke uitstraling, van materialen die mooi verouderen, die duurzaam en eenvoudig zijn. Aan het door elkaar gebruiken van veel verschillende materialen heeft hij een hekel. Af en toe plaatst de tuinarchitect  hout in combinatie met kleiklinkers als het maar leidt tot een rustgevend en natuurlijk effect.

Het lijkt alsof de klinkers steeds bij de oude woning behoord hebben. De zusters van de oude schoolgemeenschap zouden instemmend geknikt hebben bij dergelijke respectvolle behandeling van hun vroegere woonst en tuin.

tuinarchitect rik hiergens | mobiel 0472 709328 | leeuwstraat 12 – 9800 zeveren (deinze) | email tuinplan-ten@telenet.be

ottie ©2017